Μεταφράσεις του Λουκιανού

Τις μεταφράσεις αυτές τις έκανε ο παπούς μου, ο (επίσης) Νίκος Σαραντάκος. Ο Λουκιανός ήταν από τους αγαπημένους του συγγραφείς, και ο παπούς είχε μια στερεότυπη έκδοση του αρχαίου κειμένου από τις παλιές Τόυμπνερ της Λειψίας και διάβαζε από το πρωτότυπο. Σε ένα περιοδικό που έβγαζε, τη Φωνή της Ειρήνης και μετέπειτα Φωνή της Προόδου, δημοσίευε κατά καιρούς μεταφράσεις από σύντομα κείμενα του Λουκιανού, διαλόγους ως επί το πλείστον αν και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια σχεδίαζε να εκδώσει μια επιλογή, αλλά δεν πρόφτασε. 'Εμειναν όμως τα χαρτιά του και σκοπεύω να τα παρουσιάσω, σε πρώτη φάση από εδώ. Λίγα περισσότερα για τον ποιητή Αχθο Αρούρη, όπως αλλιώς ήταν γνωστός ο Νίκος Σαραντάκος, μπορείτε να δείτε σε άλλες σελίδες.

Μια σημείωση: προς το παρόν, τα παραθέματα των αρχαίων μπορεί να παρουσιαστούν ελαττωματικά στις σελίδες σας. Δεν είμαι βέβαιος αν πρέπει εγώ να κάνω κάτι ή αρκεί ο αναγνώστης να επιλέξει απλώς κωδικοποίηση Unicode. Πάντως έχω βάλει τη γραμματοσειρά Palatino Linotype.

Δεύτερη σημείωση: σε ορισμένες λέξεις κρατάω την ορθογραφία του παπού, που είναι διαφορετική από την επικρατούσα σήμερα. Αυτό το κάνω από συναισθηματικούς λόγους και όχι επειδή υπαγορεύεται από τη σωστή ετυμολογία της λέξης, όπως σκέφτηκε ο κ. Μπαμπινιώτης και μας γέμισε τσηρώτα, φιλαινάδες, αγώρια και άλλα τέτοια ενδεχομένως σωστά και ασφαλώς αποτρόπαια.

Εταιρικοί διάλογοι

Γλυκέρα και Θαΐς: Μόνο μετάφραση ή Αντικριστά με το αρχαίο κείμενο.

Μυρτίον και Πάμφιλος και Δωρίς: Μόνο μετάφραση ή Αντικριστά με το αρχαίο κείμενο.

Μήτηρ και Φίλιννα: Μόνο μετάφραση .

Δορκάς και Παννυχίς και Φιλόστρατος και Πολέμων: Μόνο μετάφραση ή Αντικριστά με το αρχαίο κείμενο.

Νεκρικοί διάλογοι

Οι μεταφράσεις εδώ είναι του πατέρα μου, Δημήτρη Σαραντάκου, που έχει και αρκετές άλλες δικές του σελίδες εδώ. Επειδή γράφτηκαν για θεατρική παράσταση, είναι κάπως ελεύθερες (όχι πολύ) και έχουν και λίγες σκηνικές οδηγίες, που φυσικά δεν υπάρχουν στο πρωτότυπο. Εν καιρώ μπορεί να βάλω και τις αντίστοιχες μεταφράσεις του παπού!

Χάρων και Μένιππος: Μόνο μετάφραση .

Νεκρών Πλούτωνι κατά Μενίππου: Μόνο μετάφραση .

Μενίππου και Ερμού: Μόνο μετάφραση .

Επιστροφή στην σελίδα των Αρχαίων

Γράψτε μου / Mail me