Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ)


Ο Κυρ δεν έχει ανάγκη από συστάσεις, καθώς ΚΥΡιαρχεί δεκαετίες τώρα στο χώρο της ελληνικής γελοιογραφίας, πρώτα στη Μεσημβρινή και στην Απογευματινή, μετά για πάρα πολλά χρόνια στην Ελευθεροτυπία και τελευταία στο Βήμα. Με ιταλική φινέτσα και απλή γραμμή έχει για σήμα κατατεθέν του τα "ανθρωπάκια" του, και έχει καθιερώσει δικές του ευρεσιτεχνίες όπως οι μεγάλες συνθέσεις με πολλές ανεξάρτητες γελοιογραφίες γύρω από ένα κεντρικό θέμα. Διάλεξα να παρουσιάσω λίγες γελοιογραφίες από τα άλμπουμ Αν και Θα, της εποχής 1980-1981, που είναι από καιρό εξαντλημένα. (Όπως και άλλοι αγαπημένοι γελοιογράφοι, ο Κυρ βγάζει κάθε χρόνο προς τα Χριστούγεννα ένα άλμπουμ με τις γελοιογραφίες της χρονιάς. Την εποχή εκείνη ειδικευόταν στους μονολεκτικούς τίτλους: ΜΠΙΖ, ΟΛΕ, ΠΟΡΤΑΑΑ, ΩΧ, ΠΥΡ, ΤΖΙΖ, ΜΗ ,ΑΝ, ΘΑ.). Έβαλα επίσης κι ένα εξώφυλλο δίσκου.

Ασθενείς και οδοιπόροι
Σύνθεση για τα νοσοκομεία, 1980, με αφετηρία μια πραγματική είδηση.

Βραβείο Καρλομάγνου
Ο Ευάγγελος Αβέρωφ (επειδή ήξερε γαλλικά) πήγε να παραλάβει το βραβείο Καρλομάγνου με το οποίο είχε τιμηθεί ο Κ. Καραμανλής και αυτό θεωρήθηκε πρόκριμα διαδοχής. Ο Κυρ βρίσκει την ευκαιρία για ένα ξεκαρδιστικό μάθημα γαλλικών. Η σύνθεση πρέπει να είναι του 1980, αφού μάλιστα παρουσιάζει τον δημοσιογράφο Γ. Οικονομέα, που είχε συλληφθεί τον Φλεβάρη του 1980, ωστόσο η βράβευση του Καραμανλή έγινε το 1978. Αγνοώ γιατί άργησε τόσο να απονεμηθεί το βραβείο.

Ο έλλην καψουρώνει
Σύνθεση για τα σκυλάδικα, τέλη 1980.

Ισότιμοι Ευρωπαίοι
Σκίτσα του Ιανουαρίου 1981, με την είσοδό μας στην (τότε) ΕΟΚ. Η αναφορά στο Μινιόν (mignon γαλλικά θα πει μικρός και χαριτωμένος, βέβαια) επειδή πριν από λίγες μέρες, 19.12.1980, είχαν συμβεί οι (ανεξιχνίαστοι, θαρρώ) εμπρησμοί των πολυκαταστημάτων Μινιόν και Κατράντζος Σπορ.

Εγκελαδικά
Μεγάλη σύνθεση για τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας τον Φεβρουάριο 1981.

Καίγονται τα βόρεια προάστια
Σύνθεση για τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου 1981. Για όσους θυμούνται, ο τελευταίος χρόνος της κυβέρνησης ΝΔ πριν από τις εκλογές του 1981 είχε σημαδευτεί από αλυσίδα καταστροφών και θεομηνιών: σεισμός, αλλεπάλληλοι εμπρησμοί πολυκαταστημάτων, πυρκαγιές. Η αναφορά στις αδελφές Κουκουναράκη εννοεί τις αδελφές Τσαγκαράκη, συνήθεις ύποπτες τότε.

Ρουσφέτια.

Αρχίζει η σχολική χρονιά
.

Τρία κοφίνια αυγά
Χωρίς λόγια

Τρεις γελοιογραφίες χωρίς λόγια
Χωρίς λόγια

Εξώφυλλο του δίσκου "Κυρά Γιώργαινα" (1970)
Βάζω το εξώφυλλο αυτό γιατί παρουσιάζει μια άλλη ευρεσιτεχνία του Κυρ, που συνήθως σε διαφημίσεις εμφανίζεται: ένα κείμενο στο οποίο μερικές λέξεις ή και τμήματα λέξεων αντικαθίστανται από εικόνες.Επιστροφή στις Αστείες σελίδες
Αρχική σελίδα του Νίκου Σαραντάκου