Μποστ. Αληλογραφία με τον Κόστα
Λίγο πριν από τις εκλογές του 1963, που σήμαναν το τέλος της οκταετίας Καραμανλή, και ενώ ο Κων. Καραμανλής βρίσκεται ακόμα στην Ελβετία, ο Μποστ. αρχίζει να δημοσιεύει στην Αυγή καθημερινά σατιρικά χρονογραφήματα με τη μορφή επιστολών που δήθεν έστελνε στον Καραμανλή και των απαντήσεων που δήθεν έπαιρνε από τον Καραμανλή. Τίτλος της σειράς: Αληλογραφία με τον Κόστα, που διάρκεσε έως τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Αργότερα, τα καλύτερα κομμάτια βγήκαν σε βιβλίο από τις εκδόσεις Θεμέλιο.
Όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Μποστ:
Η αληλογραφία μου με τον κόστα, άρχισεν όταν ο κόστας παραθέριζεν εις την Ελβετείαν, όπου υψόμετρον κε έκοδα διαμονής δεν είχαν μεγάλην διαφοράν. Αργότερον σηνεχίσαμαι εδώ, έως ότου απεφάσισεν οριστικός να παραθερήση εις Γαλικόν έδαφος, μεταβάς εις το φοντέν εν πλω, αεροπορικώς, οπότε κε διακόψαμαι.
Σήμερα, σχεδόν 45 χρόνια μετά, οι παλαιότεροι βέβαια θα θυμηθούν, όμως οι νεότεροι; Τα επικαιρικά κείμενα κακογερνάνε και δύσκολα εκτιμά κανείς καλαμπούρια που χρειάζονται ένα σωρό υποσημειώσεις για να λειτουργήσουν. Ωστόσο, κάτι μένει. Το άρωμα μιας εποχής, το σουρεαλιστικό χιούμορ του Μποστ. όταν παίρνει φόρα, και βέβαια τα αξεπέραστα παιχνίδια του με τη γλώσσα και την ορθογραφία.
Διάλεξα να μεταφέρω ένα μόνο χρονογράφημα ολόκληρο: πρόκειται για το πιο διαχρονικό απ’ όλα, από μια άποψη, αφού αναφέρεται σ’ ένα γεγονός που οι περισσότεροι αναγνώστες θα το γνωρίζουν. Δεν εννοώ τη δολοφονία του Κένεντι (παρ’ όλο που κι αυτή συνέβη μέσα στη χρονική περίοδο που καλύπτει το βιβλίο) αφενός διότι είναι μεγάλο το σχετικό χρονογράφημα κι αφετέρου διότι δεν είμαστε αμερικανάκια. Εννοώ τη βράβευση του Σεφέρη με το Νόμπελ.
Κατά τα άλλα, σταχυολόγησα λίγα αποσπάσματα από δω κι από κει, για να δώσω μια εικόνα του μπόστειου χιούμορ στις καλύτερές του στιγμές. Μπορεί να συνεχίσω την ανθολόγηση άλλη φορά.
Το χρονογράφημα της 25.10.1963 (Βράβευση Σεφέρη με Νόμπελ)
Αποσπάσματα από την Αληλογραφεία.
© 2007 Νίκος Σαραντάκος
sarant@pt.lu