Στάθης Σταυρόπουλος


Στον Στάθη έπρεπε να έχω κάνει αφιέρωμα πολύ νωρίτερα, και μάλιστα το είχα σχεδόν έτοιμο -αλλά, επειδή είχα αρκετό υλικό στη διάθεσή μου όλο το ανέβαλλα θέλοντας να κάνω κάτι ακόμα καλύτερο. Στο μεταξύ, κι ενώ οι γελοιογραφίες του Στάθη εξακολουθούν να μ' αρέσουν εξαιρετικά, με τις απόψεις του στα γλωσσικά έχω αναπτύξει έντονες διαφωνίες, τις οποίες εκφράζω αλλού. Οπότε, θα νόμιζε κανείς πως από γινάτι δεν κάνω αφιέρωμα στον Στάθη, κάτι που θα ήταν λαθεμένο. Κι επειδή η τελειότητα δεν υπάρχει στον κόσμο αυτόν, χωρίς να περιμένω άλλο (έρχονται και καλοκαιρινές διακοπές) παρουσιάζω μερικές μόνο πτυχές από το έργο του Στάθη Σταυρόπουλου.


Μερικές γελοιογραφίες από τα πρώτα χρόνια του Στάθη:
Το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων Γελοιογραφία από το καλοκαίρι του 1981
Όποτε κι αν πέσουν, εσείς πέφτετε Εκλογικές προβλέψεις
Εκδρομικός σύλλογος εμπρηστών Θα θυμάστε τις μεγάλες φωτιές του 1981
Ανασκόπηση εκλογικών συστημάτων
Μπουμπού η αναρχοαυτόνομη Ολοσέλιδη γελοιογραφία από το περιοδικό Σχόλιο που εξέδιδε η Πανσπουδαστική σ.κ. (1982)
Ο πολίτης το πολύ να φάει κράτησηΣουρεαλιστικός διάλογος από το φανταρίστικο περιοδικό Θητεία (γύρω στο 1985)


Κατά τη γνώμη μου, ο Στάθης έπιασε πολύ ψηλές επιδόσεις καλλιτεχνικής και πολιτικής ευστοχίας στις γελοιογραφίες που έκανε την εποχή του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία (τότε δούλευε στα Νέα). Πολλές -περίπου 60- γελοιογραφίες του Στάθη από την εποχή του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία μπορείτε να βρείτε εδώ.Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει ο Στάθης είναι πως του αρέσει να εικονογραφεί σχήματα λόγου (παροιμίες, ιδιωματικές και στερεότυπες εκφράσεις κτλ.) και πότε-πότε να τα ανατρέπει. Βέβαια, όλοι οι γελοιογράφοι την έχουν λίγο-πολύ αυτήν την ιδιότητα (είχε κάνει ένα αφιέρωμα σχετικό ο αείμνηστος Δ. Λουκάτος), αλλά στον Στάθη το βρίσκω πιο ανεπτυγμένο. Να δούμε μερικά δείγματα:
Ποιός άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου; Γελοιογραφία του 1993 (κυβέρνηση Μητσοτάκη).
Όμως αργότερα ο Στάθης άλλαξε γνώμη επί του γλωσσικού και θεωρεί σωστή την έκφραση μόνο μετον ενικό (ασκός του Αιόλου), όπως έχει γράψει. Κι έτσι, σε αυτήν εδώ τη γελοιογραφία του 2003, χρησιμοποιεί την έκφραση στον ενικό.
Διέψευσε τις Κασσάνδρες Γελοιογραφία του 1993 (και πάλι κυβέρνηση Μητσοτάκη). Κι εδώ ο Στάθης αργότερα άλλαξε γνώμη και τώρα θεωρεί ένδειξη κακών ελληνικών να πεις "διέψευσε τις Κασσάνδρες" -δείτε το σχετικό σημείωμα.
Σκελετοί στο ντουλάπι Γελοιογραφία του 2008 με το σκάνδαλο Μίζενς. Βλ. και την επόμενη.
Σκελετοί στο ντουλάπι - 2 Να σημειωθεί πως ο Στάθης γράφει για "ντουλάπι" αλλά σχεδιάζει ντουλάπα -κι εγώ θα προτιμούσα αυτή τη μορφή της έκφρασης γιατί στο ντουλάπι δεν χωράει εύκολα ο σκελετός. Ωστόσο το θέμα αξίζει χωριστό σημείωμα.
Έστι δίκης οφθαλμός Εξαιρετική πρόσφατη γελοιογραφία (Ιούν. 2008).
Μερικές ακόμα γελοιογραφίες σε θέματα διεθνούς πολιτικής (θυμηθείτε και τη Γιουγκοσλαβία):
Σημίτης, Μπους και βιομετρικά δεδομένα σκίτσο του 2003.
Σκάψτε τους τάφους σας Σταλμένη από το Ιράκ, όπου είχε πάει ο Στάθης λίγο πριν ξεσπάσει η αμερικάνικη επίθεση (Φεβρ. 2003).
Εμ δεν σκότωσαν, εμ θέλουν να φάνε Εξαιρετική γελοιογραφία για τη διανομή της λείας του Ιράκ, άνοιξη 2003.
Λες να είναι της Χαμάς; Γελοιογραφία του Απρ. 2004 (κοντά στο Πάσχα), που μάλιστα χαρακτηρίστηκε αντισημιτική.
Να μας κόψουν το κεφάλι για να το'χουμε ήσυχο Για το ευρωσύνταγμα (2005).Επιστροφή στις Αστείες σελίδες
Αρχική σελίδα του Νίκου Σαραντάκου