Φύτεψε κι εσύ μιαν απόστροφο, μπορείς

 

Σε προηγούμενο σημείωμά μου στο Κοτσανολόγιο είχα επισημάνει την αποστροφομανία, τη δέκατη τρίτη νεοκαθαρευουσιάνικη ασθένεια (που δεν είχε χωρέσει στον δωδεκάλογο των παθήσεων της νεοκαθαρεύουσας).

 

Πολλές φορές, η αποστροφομανία παρουσιάζεται σε συνδυασμό με την άλλη βαριά αρρώστια, τη μανιακή σχιζολεξία. Ο σχιζολέκτης πρώτα διαμελίζει φριχτά μιαν αθώα λέξη και μετά κοτσάρει μιαν απόστροφο πάνω στο διαμελισμένο κορμί. Ύστερα το θυσιάζει στο βωμό της νεοκαθαρεύουσας.

 

Το δείγμα, από βιτρίνα της Καλλιθέας, το ψάρεψε εκλεκτός φίλος των σελίδων:

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΚΑΤ’ ΟΠΙΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ.

Και για του λόγου το αληθές:

 

 

 

 

Τις περιττές απόστροφες, οι εγγλέζοι τις αποκαλούν ‘grocer’s apostrophes’, παναπεί απόστροφες του μανάβη, επειδή οι άγγλοι μανάβηδες τις βάζουν μπόλικες στις ταμπελίτσες τους για ομορφιά και για κιμπαριλίκι. Στα δικά μας, θα μπορούσαμε, τιμής ένεκεν, να μιλήσουμε για απόστροφο του σκυλέμπορου, αλλά θα αδικούσαμε τους δημοσιογράφους, τους λογιότατους και άλλες συμπαθείς τάξεις.

 

Περιττό να πούμε ότι το κατόπιν ποτέ δεν ήταν χωρισμένο: πάντα ενιαίο κι αδιαίρετο το έγραφαν από την αρχαιότητα, Πλάτωνας, Αριστοφάνης, Πλούταρχος, πατέρες εκκλησίας, βυζαντινοί και δεν συμμαζεύεται. Έπρεπε να’ ρθει ο εικοστός πρώτος αιώνας (ή ίσως τα στερνά του εικοστού) για να πέσει θύμα των Μένγκελε της νεοκαθαρεύουσας.

 

 

 

Υ.Γ.

Όσο για την αποστροφομανία, ο φίλος (και παλαιός αντίπαλος, ξέρει εκείνος) που μου το έστειλε, σημειώνει: «στο ψάρεψα στη γειτονιά του Χ.» και μετά, «Ουπς, συγνώμη, μήπως έπρεπε να γράψω σ’το ψάρεψα»; Παρέλειψε όμως το «στη γειτονιά», όπου ο συνειδητός αποστροφομανής θα βάλει δυο απόστροφες: ’σ’τη, σαν φόρο τιμής στο αείμνηστο «εις». Όχι ότι είναι ρεκόρ: στο «να πας» ο σωστός και συνεπής αποστροφομανής βάζει τρεις απόστροφες: «να ’πα’’ς», για να μη μείνουν αμνημόνευτα τα γραμματάκια του «υπάγεις».

 

Υ.Γ.2 Γράφω «τις απόστροφες» και «τρεις απόστροφες» για να βγάλω τα δανεικά από μερικά «αποτελείτο». Όχι ότι υπάρχει περίπτωση να πατσίσω.

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή στο Κοτσανολόγιο