Η ευπρεπιστική λογοκρισία επί το έργο

 

Την Κυριακή 21.10.07, ο πρώην υπουργός Β. Πολύδωρας έδωσε συνέντευξη στο Βήμα στην οποία εξέφρασε έντονη κριτική κατά της ηγεσίας και στελεχών του κόμματός του. Σχολίασα τη συνέντευξη αυτή εδώ (στο τέλος του κειμένου) όχι για το περιεχόμενό της αλλά επειδή ο γνωστός για την αγάπη του προς τη γλώσσα πολιτικός χρησιμοποίησε, και μάλιστα δύο φορές, το ρήμα «διαρρέω» μεταβατικά (π.χ. «αυτός διέρρευσε την είδηση»), μια χρήση που θεωρείται από ορισμένους σήμα κατατεθέν της αγραμματοσύνης. Και είχα πει ότι έτσι ο Β. Πολύδωρας έδωσε στην ξορκισμένη αυτή χρήση τους τίτλους ευγενείας της.

 

Δεν ξέρω αν η αιχμηρή κριτική του πρώην υπουργού θα του στοιχίσει κάποια ποινή από το κόμμα του, αλλά στο γλωσσικό θέμα η ευπρεπιστική λογοκρισία ανέλαβε ήδη δράση για να εξαφανίσει τα ίχνη της γλωσσικής προδοσίας του Β. Πολύδωρα. Σε ρεπορτάζ μεγάλης απογευματινής εφημερίδας για τις δηλώσεις Πολύδωρα, αναδημοσιεύεται εντός εισαγωγικών (παναπεί: αυτολεξεί!) ένα από τα δύο επίμαχα αποσπάσματα.

 

Και ενώ σύμφωνα με το γραπτό κείμενο του Βήματος ο Β. Πολύδωρας είχε πει: «ίσως να το διαρρέουν αυτό τα γνωστά φερέφωνα για να δείξουν ότι…», στην αναδημοσίευση η λογοκρισία πιάνει δουλειά και συμμορφώνει εθνογλωσσικά τη φράση: «ίσως να το αφήνουν να διαρρεύσει τα γνωστά φερέφωνα για να δείξουν ότι…» (η έμφαση δική μου και στις δύο περιπτώσεις).

 

Αμφιβάλλει κανείς ότι ο ευπρεπισμός (το έχω ξαναπεί) εκπορεύεται άνωθεν;

 

 

Επιστροφή στη Λαθοθηρία
Αρχική σελίδα του Νίκου Σαραντάκου