Ορθογραφικά μεζεδάκια: με αφορμή το Ορθογραφικό Λεξικό Μπαμπινιώτη

 

Συνολική κριτική για το Ορθογραφικό Λεξικό Μπαμπινιώτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα (Φλεβάρη του 2008) ίσως γράψω αργότερα, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα βρω καιρό πριν βγει η επόμενη έκδοση. Ο Γιάννης Η. Χάρης που το επιχείρησε, έγραψε τρία πανωσέντονα στα Νέα, και πάλι αναγκάστηκε να κόψει από δω κι από κει και να συντομέψει πολύ τα κείμενά του. Μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ στην ασυντόμευτη μορφή τους, στο ιστολόγιό του.

 

Οπότε, σκέφτηκα να ασχοληθώ με επιμέρους θέματα ορθογραφίας, κάνοντας παράλληλα αναφορά –και κριτική– στο λεξικό αυτό. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο ίδιος ο Γ. Μπαμπινιώτης ζήτησε να ανοίξει συζήτηση για την ορθογραφία, όταν έβγαλε το λεξικό. Βέβαια, εκείνος εννοούσε συζήτηση μεταξύ ειδικών κι εγώ βρίσκομαι από τη μεριά του χρήστη, αλλά μπορεί κι ο χρήστης να πει την άποψή του για το αν λειτουργεί καλά το τηλεχειριστήριο ή ο εκτυπωτής που αγόρασε.

 

Βέβαια, το να τσιμπολογάς τα επιμέρους, έχει δύο μειονεκτήματα: το ένα ότι μπορεί να σε πούνε Σαλταπήδα, και το άλλο ότι σού ξεφεύγουν τα λεγόμενα οριζόντια ζητήματα, που μόνο με συνολική κριτική τα αναδείχνεις, όπως ας πούμε αν δικαιολογεί το λεξικό την τσουχτερή τιμή του ή αν ακολουθεί το Ορθογραφικό λεξικό «πραγματιστική» πολιτική σε αντιδιαστολή με τον άκαμπτο «δογματισμό» του Μεγάλου λεξικού. Τι να κάνουμε όμως, ίσως αργότερα αξιωθώ να τα πιάσω κι αυτά.

 

Στις μερακλίδικες ταβέρνες, υπάρχουν μεζεδάκια και μεζεδάκια. Άλλα πιάτα φτάνουν ίσα για να πάρεις μυρωδιά, ενώ με άλλα σχεδόν χορταίνεις. Έτσι κι εδώ, μερικά σημειώματα θα είναι μεγαλούτσικα, ενώ άλλα, ιδίως όσα αναφέρονται σε μια μεμονωμένη λέξη, πολύ σύντομα. Τα πρώτα πιάτα έχουν ήδη σερβιριστεί:
1. Ηχορύπανση ή ηχορρύπανση; Πόσα ρο στις σύνθετες λέξεις; (σερβιρίστηκε 16.4.2008)

2. Μεγάλες φυσαλίδες και μικρές λαθροχειρίες (σερβιρίστηκε 16.4.2008)

3. Η καταστροφή της Λισαβόνας (σερβιρίστηκε 16.4.2008)

4. Για ένα βαλάντιο αδειανό: Ο σουρεαλισμός στη λεξικογραφία(σερβιρίστηκε 16.4.2008)

5. Ο ημιόροφος του Βακερνάγκελ(σερβιρίστηκε 19.4.2008)

6. Ένα... ελαφρώς αμέτοχο λεξικό(σερβιρίστηκε 19.4.2008)

7. Ένα ιδιαίτερα οξυμμένο πρόβλημα(σερβιρίστηκε 19.4.2008)

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή στις Λεξικογραφικές σημειώσεις
Αρχική σελίδα του Νίκου Σαραντάκου