'Αρης Αλεξάνδρου

Στη σελίδα αυτή θα συγκεντρώσω υλικό για τον ποιητή, πεζογράφο και μεταφραστή 'Αρη Αλεξάνδρου (1922-1978).


Σύντομο βιογραφικό του 'Αρη Αλεξάνδρου μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το πήρα από την ιστοσελίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σερρών και το συμπλήρωσα με την εργογραφία του.

Σε αντίθεση με άλλους συγγραφείς που παρουσιάζω στις σελίδες αυτές, ο Άρης Αλεξάνδρου δεν είναι παραγνωρισμένος -ωστόσο, παραγνωρισμένο ή ξεχασμένο ίσως είναι ένα κομμάτι του έργου του, αφού θεωρείται ευρέως "συγγραφέας του ενός βιβλίου", όπου βέβαια αυτό το ένα βιβλίο είναι το μυθιστόρημα "Το κιβώτιο". Κι όσο κι αν το Κιβώτιο φέρνει τον Γιόζεφ Κ. στα ελληνικά βουνά, για να δανειστώ τη φράση του φίλου μου Ζιλ Ορτλίμπ, με την οποία προλογίζει τη νέα έκδοση του Κιβωτίου στα γαλλικά (La Caisse, ed. Le Passeur, 2003), η αλήθεια είναι ότι η ακτινοβολία του έχει κάπως παραγκωνίσει το ποιητικό έργο του Αλεξάνδρου, και ολότελα το μεταφραστικό του έργο. Προσωπικά, θεωρώ τον Αλεξάνδρου μέγιστο μεταφραστή, και μεταφράσεις όπως της εξάτομης αυτοβιογραφίας του Ηλία Έρενμπουργκ ("Ανθρωποι, χρόνια, ζωή") τις θεωρώ μνημειώδεις και (θα το τολμήσω) μεγαλύτερο επίτευγμα από το Κιβώτιο.

Το μεταφραστικό του έργο δεν μπορώ να το αναδείξω εδώ, αν και δεν θα ήταν κακή ιδέα να ανθολογούσε κανείς κάποια από τα ποιήματα που περιέχει η αυτοβιογραφία του 'Ερενμπουργκ. (Επιφυλάσσομαι να το κάνω). Το ποιητικό του έργο, είναι αρκετά γνωστό και στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλά ποιήματα του Αλεξάνδρου. Εδώ τα συγκέντρωσα, πρόσθεσα και μερικά ακόμα, και τα έβαλα στη σειρά με την οποία εμφανίζονται στη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του.

Να σημειωθεί ότι μια ενότητα από τη δεύτερη συλλογή του Αλεξάνδρου, τα "Ανεπίδοτα γράμματα", έχει μελοποιηθεί (μαζί με άλλα ποιήματα του Α.Α.) από τον Μιχάλη Γρηγορίου σε καντάτα για φωνή και πιάνο, με την Αφροδίτη Μάνου και τον Σάκη Μπουλά.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι για τον Άρη Αλεξάνδρου:

... ένας ρωσοπόντιος ήτανε και αυτός! Αφιέρωμα του ιστολογίου "Πόντος και Αριστερά", με κάποια ποιήματα, βιογραφικό υλικό και φωτογραφίες.

Στίχοι του Άρη Αλεξάνδρου Ενδιαφέρουσα ανθολόγηση αποσπασμάτων (δεν υπάρχει ούτε ένα ακέριο ποίημα!) από το ιστολόγιο "Τα μυστικά του κόλπου" του Πάνου Ζέρβα.

Δάμων ο εθνικός Παρουσίαση του ποιήματος και ενδιαφέρουσα ανάλυση από το ιστολόγιο "Η καλύβα ψηλά στο βουνό" του Πάνου Ζέρβα.Ποιήματα:

Νανούρισμα
Ολόκληρη νύχτα
Ανεπίδοτα γράμματα: Νο 9
Η στενογραφία της νεκρής ζώνης: Νο 5
Ποιητική
Επιστροφή
Εισήγηση
Με τι μάτια τώρα πια
Προαγωγή
Φρόντισε
Μέσα στις πέτρες
Γύμνασμα
Το μαχαίρι
Νεκρή ζώνη
Δάμων ο εθνικός
Θα επιμένεις
Υποσημείωση
Ανατολή ηλίου


Επιστροφή στα λογοτεχνικά αφιερώματα
Αρχική σελίδα του Νίκου Σαραντάκου

Γράψτε μου / Mail me